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Dear Tim

BLANKET LICENCE TO DISINTER CREMATED REMAINS

Thank you for your letter of 19 July addressed to Jonathan Djanogly about the issue of
when cremated remains have been buried in a grave at a shallow depth and the grave
owner subsequently requests reburial in the same plot. You may be interested to know
that Jonathan Djanogly received another letter on the same matter from the Town Clerk
at Dunstable Town Council. | am replying as Jonathan Djanogly's successor with
responsibility for burials policy.

As you know, the Ministry of Justice issues licences to remove human remains under
section 25 of the Burials Act 1857. This prohibits the removal of human remains without
a licence from the Secretary of State which may include such conditions as the
Secretary of State considers appropriate in the circumstances. It is for the Secretary of
State to decide whether or not to issue a licence in any individual case.

On receiving an application, the Secretary of State considers the views of the applicant,
the next of kin (if known) and any objections before deciding whether it is appropriate to
issue a licence, and, if so, whether any conditions should be attached to it. The
legislation does not permit the Secretary of State to delegate this function to a third
party.

I note that your reference to Northern Ireland regulations which permit the exhumation
of cremated remains on application of the grave owner and the consent of the burial
authority without the need for any other lawful authority. However, the regime for
exhumation licences in England and Wales is set out in primary legislation which does
not permit a blanket delegation such as you suggest. Currently we have no plans to
amend the legislation.

| hope you will see, then, why | cannot agree to your proposal. | appreciate the thinking
behind your suggestion, but, given that it is unlikely that every application to exhume
and rebury cremated remains to permit a full burial will be free from complications, | do
not think it desirable to introduce such a change. In my view, it is right to continue the
present system of individual applications which receive individual consideration.

HELEN GRANT



